hoe werken oogpatronen

Gepubliceerd op 5 december 2016 om 17:11

waaraan kun je zien waar iemand aan denkt? Kun je zien of iemand liegt of de waarheid spreekt?

Iemand naar de ogen zien

 

Iemand in de ogen kijken tijdens een gesprek geeft inzicht in de manier waarop jouw gesprekspartner zijn informatie reconstrueert. De manier waarop iemand denkt wordt zichtbaar en is vaak ook hoorbaar in het taalgebruik. De manier waarop mensen dit doen is wereldwijd universeel en niet cultureel gebonden.

 

De patronen zoals hieronder gelden voor 80% van de mensen, maar let op! Bij de overige 20% werkt het net andersom. 

 

 

Als iemand naar linksboven kijkt is hij visueel aan het herinneren. Hij herinnert zich dingen en ziet de beelden voor zich. Vraag: weet jij nog hoe jouw kinderkamer er vroeger uit zag?

Als iemand naar rechtsboven kijkt is hij een plaatje aan het maken. Vraag: hoe denk jij dat je volgende huis er uit zal zien?

Als iemand naar links opzij kijkt dan herinnert hij zich geluid. Vraag: weet jij nog hoe de stem van je eerste liefde klonk?

Kijkt iemand rechts opzij dan denkt hij aan geluid. Vraag: hoe zou het klinken als jouw moeder weer een kinderliedje voor je zou zingen?

Kijkt men naar links onder dan zit men in zijn gevoel. Vraag: hoe zou je je voelen als je nu op een warm en zonnig strand zou liggen?

Naar rechtsonder kijken betekent dat iemand aan het denken is. Vraag: waar dacht je vanmorgen voor het eerst aan?

 

Waarom letten op oogpatronen en waarom is het belangrijk?

Oogpatronen zeggen iets over de voorkeurssystemen van iemand. Als hij zich zaken herinnert ziet hij daar een plaatje bij, of hoort hij het geluid, ruikt hij de geur, proef hij de smaak, haalt hij het bijbehorende gevoel op of wat hij toen dacht.

 

social-media-1846777_640.jpg

 

Ook politieagenten letten tijdens verhoren op oogpatronen: is men een plaatje aan het herinneren of aan het maken. Oftewel: is men in zijn herinnering te graven of te liegen? liegen? Je moet met zulke conclusies natuurlijk oppassen maar het geeft tenminste een goede indicatie en een aanleiding om door te vragen.

post-it-2.png

terug naar blogpagina