zelfhypnose

Gepubliceerd op 5 december 2016 om 17:28

Hypnose of trance is een natuurlijk staat waarin wij vaak al zijn. Hoe kan zelfhypnose je helpen bij stress, pijn of om in slaap te komen? Leer hoe je dit doet.

Zelfhypnose

Stel je komt een kamer binnen. Dan neem je gemiddeld 7 zaken tegelijkertijd waar. Misschien merk je in die 'split second' bewust op hoe het er ruikt, wie er in de kamer is, dat deze persoon een nieuwe jurk aan heeft, dat de hond in zijn mand ligt, dat de gordijnen dicht zijn, er een kaarsje brandt en dat er klassieke muziek op de achtergrond speelt. 

Alle andere dingen (alle meubels, alle wandversiering, elke lamp, welke kleur iets heeft, wat je dacht, wat je ervan vond, welke bloemen er in de vazen staan, waar de planten zich bevinden en welke dat zijn) worden opgeslagen in je onderbewuste. Men zegt dat het onderbewuste in staat is om 2,3 miljoen stukjes informatie per seconde op te slaan. 

 

  

Ooit op de automatische piloot naar je werk gereden een een heel stuk weg “gemist”? Of zo verdiept in een boek dat je je omgeving niet meer opmerkt? Dan was je in trance. Een heel alledaags verschijnsel. Je bent helemaal geconcentreerd op jezelf. Tegelijkertijd weet je dat als er zich iets ongewoons zou hebben voorgedaan je meteen weer helemaal alert geweest zou zijn.

In trance ben je in rechtstreeks contact met je onderbewustzijn. Is dat raar? Is dat eng? Welnee. Het is een volkomen natuurlijke staat. 

 

klik op onderstaande link voor mijn filmpje over wat hypnose is:

https://www.youtube.com/watch?v=C1R8Jq47XLA

Je onderbewustzijn kun je zien als enorme database waarin alles dat je al eerder zag, hoorde, rook, proefde, dacht en voelde is opgeslagen. 

Als je onder hypnose bent, ben je ook in trance. 

Sommige mensen zijn van mening dat er slechts één soort hypnose is: zelfhypnose. Zelfs onder begeleiding van een hypnotiseur is het de cliënt zelf die toestaat dat de trance zich ontwikkelt. De  client zelf ook laat deze bestaan. Dus iedere vorm van hypnose begint bij de gehypnotiseerde zelf. Als suggesties van anderen hypnose teweegbrengen, dan laat men zich eigenlijk begeleiden in de zelfhypnose. 

 

Jezelf in trance brengen is heel éénvoudig en helpt tegen stress, pijn en is een uitstekende manier om in slaap te komen. Je blijft alert. Desgewenst kun je van tevoren met jezelf afspreken bij welke gebeurtenis of op welke tijd je weer uit trance wilt komen.

Stap 1

Je kunt jezelf zittend of liggend in trance brengen. Als je zit fixeer je je ogen op een punt voor je op de grond, een pluisje op de vloerbedekking, de punt van je schoen... alles is goed. Je kunt ook je ogen sluiten of liggen. Ontspan, handen losjes en zeg tegen jezelf:

 

 • Alles dat ik hoor brengt mij in een lichte trance.

Maak gebruik van alles wat je hoort; een langsrijdende brommer, het rommelen van je buik, het zachte zoemen van de centrale verwarming of de airco, spelende kinderen, het snurken van je partner. Alle geluid is oke om je in een lichte trance te brengen.

 • Alles dat ik zie brengt mij in een lichte trance.

Dat kan de kleur van de vloerbedekking zijn, of als je je ogen dicht hebt: de kleuren en beelden die je van binnen ziet. Misschien heb je je ogen dicht en is het alleen zwart. Alles wat je ziet is oke om je in een lichte trance te brengen. 

 • Alles dat ik voel brengt mij in een lichte trance.
  Misschien voel je je riem om je buik spannen, kriebel op je arm, je koude voeten. Misschien trilt je oog. Misschien voel je ergens pijn. Alles wat je voelt is oke om je in een lichte trance te brengen.

 

Stap 2

Dan ga je door met:

 • Alles dat ik hoor brengt mij in een medium trance.

En elk geluid dat je nu hoort brengt je dieper in trance

 • Alles dat ik zie brengt mij in een medium trance.

En alles dat je nu ziet brengt je dieper in trance. 

 • Alles dat ik voel brengt mij in een medium trance.

En alles dat je nu voelt brengt je dieper in trance.

 

Stap 3

Nu ga je door met:

 • Alles dat ik hoor brengt mij in een diepe trance.

En elk geluid dat je nu hoort brengt je dieper in trance

 • Alles dat ik zie brengt mij in een diepe trance.

En alles dat je nu ziet brengt je dieper in trance. 

 • Alles dat ik voel brengt mij in een diepe trance.

En alles dat je nu voelt brengt je dieper in trance.

 

Daarna vervolg je met:

 • Alles dat ik hoor brengt mij in een nog diepere trance.
 • Alles dat ik zie brengt mij in een nog diepere trance.
 • Alles dat ik voel brengt mij in een nog diepere trance.

als je dan nog niet in trance bent, herhaal je de zinnen met diepere trance keer op keer. Deze zorgen dat je steeds dieper en dieper in trance raakt.

 

Milton Hyland Erickson  1901- 1980 was een amerikaans psychiater en psychotherapeut  die de moderne hypnose toonaangevend vormde en het gebruik ervan in de psychotherapie invoerde.

 

 

 

Al tijdens zijn leven had Erickson de faam verworven van een zeldzaam meester in de hypnose. Door zijn reputatie kwam hij zelfs op het titelblad van de Times. Zijn talrijke wetenschappelijke publicaties hebben het denken met betrekking tot de hypnose fundamenteel veranderd.

 

Hieronder een vijf van zijn mooiste quotes:

 • Life will bring you pain all by itself. Your responsiblility is to create joy.
 • You can't effect the cards that you are dealt, but you can determine how you play them.
 • People who accomplish a great many things are people who have freed themselves from biases. These are the creative people. 
 • I have no intention of dying. In fact, it will be the last thing i do!
 • People do not come into therapy to change their past byt their future.

post-it-2.png

 terug naar blogpagina